Varför hade hon inte tidigare vetat något om detta? Hur var det möjligt att människor kunde exploateras så fräckt och i så stor skala på detta jordklot?
Dessa tankar väcktes hos doktor Riina Komonen under hennes utbildning inom internationell hälsovård. Studierna inkluderade också några föreläsningar om människohandel.
“Efter föreläsningarna började jag självmant ta reda på mera om människohandeln. Jag blev allt mer intresserad av hur en så här omfattande, människoexploaterande brottslighetsform kunde vara möjlig i världen”, berättar Komonen.
Människohandeln är den snabbast växande formen av organiserad brottslighet i världen. Antalet människor som betraktas som handelsvaror, offer, beräknas vara 27 miljoner. Offrens medelålder är 12 år och två tredjedelar av dem är kvinnor eller flickor.
“Allra mest säljs människor till sexarbete. Den näst största gruppen är arbetsrelaterat utnyttjande. Människor drivs till tvångsarbete, hålls som livegna eller befinner sig i skuldslaveri. Den tredje människohandelsformen är organhandel”, berättar Komonen.
Samtidigt som Riina Komonen själv forskade i den globala människohandeln blev hon varse om att även många andra unga kristna, var och en på sitt håll, hade upptäckt samma ohygglighet.
“Jag tänkte inte att detta skulle bli någon livsuppgift för mig. Men det visade sig att Gud ledde samman personer som hade blivit berörda av saken.”
Ljus i mörkret
Riina Komonen är i dag vid sidan av sitt läkararbete engagerad i föreningen V.A.L.O – Nej till Slaveri, som grundades år 2012. Den består av en grupp vanliga människor som har bestämt sig att göra sitt för att avskaffa vår tids slaveri.
Det är ett häftigt mål.
“Världen har även tidigare förändrats. Slaveriet har även tidigare stoppats. Vi har en stor Gud”, säger Komonen förhoppningsfullt.
Sannerligen, enstaka människors uthållighet har många gånger resulterat i förändringar i världen.
En av mänsklighetens försvarare var William Wilberforce som levde på 1700-talet. Han var en engelsk teolog och politiker som i hela 26 år förde kampanj för att avskaffa slaveriet i sitt land. Under denna period började motståndet mot slaveriet så småningom spridas i Storbritannien. Wilberforce öppnade sin mun för att motsätta sig den allmänt accepterade världsordningen.
Wilberforce kom från en metodistbakgrund. I 18 års tid framlade han ett antal motioner i parlamentet för att slaveriet skulle förbjudas. Rörelsen mot slaveriet spred sig från Storbritannien till Frankrike och andra länder. Till sist förbjöd Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Danmark och de flesta av Förenta Staternas delstater i norr slaveriet under perioden 1808–1830. Den övriga världen följde sedan plågsamt långsamt efter.
Modernt slaveri
Officiellt är slaveri nuförtiden förbjudet i alla länder. Ändå finns det fler slavar i dag än någonsin förr. Den nya formen av slaveri är människohandeln och en betydande orsak till den är den globala, ojämlika, giriga världen.
“För det första fungerar världen enligt lagen om utbud och efterfrågan. Vi lever i en tid av sexfixering och materialism. Det finns enorm efterfrågan på sex och pornografi, men även på billiga kläder som produceras lönsamt genom att exploatera människor. Vi bara måste ha en massa julchoklad på bordet, och någon på någon kakaoplantage sliter för den i sitt anletes svett. Människor i sårbara livssituationer blir utnyttjade på grund av andras lustar och begärelser.”
“Därutöver är människohandeln för lätt och lönsam. En vara kan man sälja bara en gång, men en människa flera gånger. Bara 1 procent av brottslingarna inom människohandeln åker fast och blir dömda.”
“Det finns människohandel även i Finland. Enligt minoritetsombudsmannen är antalet offer för människohandeln från tio till flera hundra. För det mesta är det fråga om arbetsrelaterat utnyttjande, men det finns även sexrelaterad människohandel. Enligt överinspektören för människohandelsärenden, Venla Roth, är vi här i Finland dåliga på att känna igen den. Finland är även ett genomfartsland för människohandeln”, räknar Komonen upp hjärtskärande fakta.
Rättvisa och människovärde
Ljusstrålen är ännu smal, men den lyser. V.A.L.O [på svenska Ljuset] arbetar preventivt men hjälper också människor i sårbara situationer.
“Vi ordnar seminarier och besöker till exempel skolor för att berätta om människohandelns verklighet. Vi vill se att det ur nästa generation reser sig en grupp som kräver rättvisa och som inte tyst accepterar människohandeln. Informationen är viktig även för att inga finska ungdomar ska bli offer för människohandeln. Vi strävar efter att det i mottagarens hjärna ska födas en positiv reaktion och ett uppvaknande till att även en enskild person kan påverka. Vi arbetar också med människor i sårbara situationer och vill i fortsättningen kunna erbjuda stöd för människohandelns offer här i Finland.”
V.A.L.O:s slutliga mål är att människohandeln ska upphöra i Finland. “Finland kunde vara ett mönsterland för rättvisa. Om vanliga människor gör sin del, skulle människohandeln kunna utrotas.”
Den egna insatsen kan se olika ut för var och en.
“Man kan påverka sitt eget konsumtionsbeteende, diskutera ämnet på sitt arbete eller i sina studiesammanhang. Man kan samla pengar för arbetet mot människohandel, delta i frivilligarbete, kräva genomskinlighet i olika firmors produktionsprocesser. Ta reda på saker. Rösta. Be.”
Text: Anna Patronen, chefredaktör för TV7 lehti (finskspråkig tidning)
Översättning: Laila Bondefalk
Människa till salu (Åldersgräns: från 18 år)
Dokumentär om människohandel. Vidden av människohandeln i världen förbluffar, liksom dess brutalitet.
Det finns organisationer som försöker hjälpa, men ofta återvänder offren till dem som kontrollerat dem. Bara Guds kraft kan rädda dem ur det de hamnat in i. Rekommenderas ej för känsliga personer.
Filmen har vunnit 24 pris på filmfestivaler, däribland bästa film, bästa regi, bästa bild och bästa manus.
Se dokumentären endast på lördagskväll 26/9 kl. 20:45!